tiistai 31. tammikuuta 2017

Piipahdus Lopunaika Festeillä 13.1.2017

Lopunaika Fest @ Gloria, Helsinki

Kahden päivän kemut, yhteensä neljätoista esiintyjää ja liput viisi euroa per päivä = nyt on edullista. Bonuksena vielä (nopeimmille) ilmainen Lopunaika zine josta löytyi pienet jutut jokaisesta bändistä. Niin ja vielä molempina päivinä ennen bändejä Jyväskylän meininki: A Punk Documentary:n näytös ja aulassa mahku tehdä levyostoksia illan mittaan sekä aikataulut jotka hemmeti soikoon piti paikkansa, aikamoista. Tämä tapahtuma osui kuitenkin harmillisesti sen verta kiireiseen saumaan, että se oli joko pari bändiä perjantaina tai ei mitään. Täs ny ois!

KANSANMURHA
Kansanmurha olikin jo lavalla, jonka suuri koko pääsi yllättämään, Gloria kun on aiemmin ollut vain nimeltä tuttu mesta. Jokaisen sisällä piilee pieni gootti ja se kyllä heräsi henkiin tän keikan ajaksi. Bändin musiikissa ja tyylissä olla lavalla oli jotain teatraalista ja kiehtovaa. Glorian hyvä lavavalaistus mukaili mielikuvia post-punk-oopperasta kuitenkaan ilman että Kansanmurhan musiikissa olisi mitään oopperamaista. Sopisi kuin nakutettu yhden teiniaikojeni suosikkileffan Queen of The Damned soundtrackille ja toi tosiaan kohteliaisuus. Bandcampin puolelta löytyvät biisit ei jää livevedon varjoon, joten täytyy ottaa tuleva julkaisu kyllä haltuun.

STRESS FACTOR
Tämä trio luotti suoraan huutoon ja teki asiansa selväksi parin minuutin mittaisissa jaksoissa. Alkuun menoa hieman takutti bassohihnan jatkuva irtoilu, mutta kun siitä päästiin yli ja kaikki instrumentit pelitti yhteen ääneen Stress Factor lataili kovilla. Jep, kovis, en vittuilis. Bändistä ei vain tunnu oikein löytyvän mitään tietoa muutamaa Bandcampiin ladattua kappaletta lukuun ottamatta. Onko esim mainittu kuuden biisin kasetti jo kenties ilmestynyt, OOP, saatavilla, edelleen tulossa? Kiinnostelis, oli meinaa semmonen vimma päällä että osui ja uppos.

VASTUSTA
Nopee pläjäys! Tähän asti esiintyneistä selkeästi se eniten porukkaa kiinnostanut akti kun enemmän jengiä valui lavan välittömään läheisyyteen. Kierrosnopeus monitoimikoneen tehot maxiin väännettynä sekä turbonappi pohjaan painettuna. Keikka sujahti nopeammin ohi mitä jäätyneen banaanin hurauttaminen sileäksi mössöksi kestäisi. Ehkäpä suositeltavaa olisi hieman perehtyä bändin tuotantoon, jotta keikasta saisi enemmän itselleen irti. Hauska sattuma vai tarkoin harkittua miten Vastusta sekä Stress Factor molemmat lopettivat settinsä biiseihin, joissa toistuvasti huudettiin sen oman bändin nimeä.

OUTO VALO
Kuunnellessani Miettiin tuotantoa SoundCloudista Outo Valo oli yksi automaattisesti seuraavaksi toistossa olevista ja oikeastaan se ainoa joka herätti enemmän kiinnostusta. Palikkatestiä en kuitenkaan läpäissyt sillä tunnistettavasta laulusaundista huolimatta en alkuun tajunnut vokaaleissa olevan juurikin sama Miettiin tyyppi. No Sense on The Eastern Front -blogin haastis avaa bändiä hieman enemmän.
Keikka lähti käyntiin bändin nimellä kulkevan debyytin avauskaksikolla Palapeli ja Syksyn sävel. Heti perään tuli pari uutta kappaletta ja sitten taas mini-LP:n järjestyksessä seuraavat poislukien Korttitalo, joka settilistakuvasta lunttaamalla ei mahtunut mukaan. Mikä tässä bändissä viehättää on se vaivattomuus miten biisit toisensa jälkeen vain loksahtelevat paikoilleen tehden setistä (ja siitä levystä) kovin yhtenäisen. Oiva musavalinta reissuun etenkin ikkunapaikkaiselle vaihtuvien näkymien toimittaessa musiikkivideon virkaa. Hippunen mitä välii/ketä kiinnostaa -asennetta esiintymisessä, biisien tulkinnasta kuitenkaan tinkimättä, toi tähän sitä aina perään kuuluttamaani jotain. 
Tämä merkintä menisi helposti pelkäksi tekstien lainailuksi jos alkaisin alleviivata kaikkia Outo Valon oivaltavia tai ihan vain kauniita sanoituksia, joten tyydyn nyt yhteen. Vaikean valinnan edessä se yksi biisi ylitse muiden on (thank dog) keikallakin kuultu Tulisissa koukuissa. Siinä tulee selkeästi esille mainitsemani seikat ja ehkäpä yksi hienoimpia laineja hetkeen: "Sä varmaan saat elinvoimaa lisää, sitä mukaan kun saat toiset kärsimään". Satunnaisen kuuntelijan kulmasta kappale on epäsuotuisasti julkaisun toiseksi viimeinen eli kokonaisuutta arvostavat palkitaan tai jos randomilla osaa juuri tuon joukosta poimia. Loppuun vielä Ehkä vielä joskus ja sitten pitikin jo juosta bussiin. -kilu ✌ //YYKAAHOOVEE
Thänks:
tapahtuman järkänneet ym!
Vastusta + Outo Valo + Stress Factor (pienin paperi)

Outo Valo: Syksyn sävel


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti